Over Ons Festival

Over Theater Aan Twater

 

Wat is Theater aan Twater

“Gezien de schitterende locatie aan het water, met zicht op zee, leent de wandelesplanade in Boom, de natuurlijke habitat van de Kaaimannen, met zijn verschillende pleinen en podia zich uitstekend voor een theater-evenement”, dachten wij zo.

En zogezegd, zogedaan. In juni 2006 vond de eerste editie plaats, maar ondertussen is ‘Theater aan Twater’ uitgegroeid tot een jaarlijks weerkerend internationaal theaterfestival aan ‘zee.’ Daarbij wordt een weekendvullend programma op en rond het kaaiplateau gebracht waarbij de toeschouwers zich van de ene act naar de andere kunnen begeven. Elke act wordt meermaals hernomen en we halen intussen de wereldtop naar Boom met gerenommeerde internationale straattheateracts. Jong en minder jong lokaal amateurtalent krijgt tegelijk de kans uit zijn ei te komen in een professionele omgeving.

Concept

Sinds 2017 is Theater aan Twater een tweedaags festival.

Troeven

 • Goed voor meer dan veertig unieke verschillende acts over twee dagen, in totaal zo’n 150 optredens waar circus, straattheater, humor maar ook regelrecht spektakel centraal staan
 • Twee absolute topacts als afsluiter (zaterdag tussen 23u en 00u, zondag om 20u);
 • Een nieuw ‘Kinderplein’ (Het Hannekesnest) met aparte leuke doe-dingen en workshops en animatie
 • Een cultuurmarkt
 • Een samenwerking met Willebroek om ook in Klein-Willebroek een luik van Theater aan Twater te brengen
 • Theater aan Twater kreeg in 2019 en 2020 het Europees kwaliteitslabel EFFE
 • Een lekkere foodmarkt met eten uit de hele wereld
 • Duurzaamheid: sinds 2020 trekken we meer dan ooit de kaart van duurzaamheid

Beleving

Daarnaast zetten we extra in op beleving: Theater aan Twater hoort al bij de top in België qua programmatie, we willen ook de top of zelfs uniek zijn qua beleving.

Inkom

Theater aan Twater vraagt sinds 2017 een bescheiden inkomprijs in voorverkoop en aan de kassa. We laten ons hierin qua prijssetting inspireren door onze collega’s en buren van Provinciaal Recreatiedomein De Schorre en bijvoorbeeld Putteke Winter.

Voor de vele acts die je te zien krijgt, betaal je in een cultuurcentrum of circus per act al veel meer. Ook de drankenprijzen blijven naar festivalnormen zeer democratisch.

Theater aan Twater een particulier evenement, georganiseerd door een onafhankelijke vzw en tal van vrijwilligers die zich een heel jaar lang belangeloos inzetten. Sterker nog: Theater aan Twater is het grootste onafhankelijke straattheater- en circusfestival in het land.

Jullie steun is en blijft belangrijk want onze vzw draagt een enorm risico bij slecht weer, zoals we dat in 2016 mochten ervaren.

Bovendien hebben we ook centjes nodig om extra te investeren in het festival wat zeker onze bedoeling is en blijft: de Bomenaar heeft al het mooiste dance festival van de wereld, hij of zij heeft ook recht op het beste straattheaterfestival.

Praktische tips TAW

Ontdek hier de praktische tips voor je bezoek aan Theater aan Twater…

 • Inkom

Dit jaar is er maar één inkom, nl. in de Windstraat. Dit komt door de werkzaamheden in de Bassinstraat.

 • Mobiliteit / parking

Er werd een uitgebreid mobiliteitsplan opgemaakt om het verkeer van en naar Theater aan Twater in goede banen te leiden en het handelscentrum bereikbaar te houden.

– Met de fiets :

Wie per fiets komt, kan zijn stalen ros kwijt in de GRATIS fietsenparking.

– Veerboot :

Er worden GRATIS veerboten ingezet tijdens de uren van het festival en dit tot 00.30u. Uiteraard geldt er een speciale regeling en extra aanduiding rond de aparte verkeerssituatie aan de Rupelbrug dit jaar.

– Met de bus :

Theater aan Twater is goed te bereiken met de bus. De bussen stoppen vlakbij ingang Windstraat, aan de halte ‘Boom Markt’. Bereken je reisroute.

– Met de trein :

Het station van Boom ligt op 10 min. wandelafstand. Bereken je reisroute.

– Met de auto :

Laat je wagen achter op de GRATIS parking De Klamp, je kunt deze inrijden via de Molenstraat voor wie van de A12 komt. Er is bewegwijzering voorzien tot aan de parking.

Van daar is het tien minuten stappen en er rijdt een GRATIS pendel-festivalbus die ongeveer alle 20 minuten de parking aandoet en dit tussen 13u30 en 00.30u op zaterdag en tussen 13.30u en 21u op zondag.

 • Opgelet voor wildparkeren

Het gemeentebestuur en de lokale politiezone hebben een nultolerantie voor wildparkeren aangekondigd. Vermijd dus een GAS-boete en parkeer je reglementair en/of neem de pendelbussen van de parkings. Voor het geld van een boete kun je beter iets extra’s drinken of eten.

 • Begrip voor “Geen eigen drank”

Om het festivalweekend georganiseerd te krijgen heeft de organiserende vzw een aanzienlijk budget nodig en dit terwijl de inkom democratisch is. Elke eurocent die de vzw ontvangt gaat terug naar het festival, en dus is elke eurocent steun er eentje dichter bij ons doel: een laagdrempelig en betaalbaar festival met het allerbeste straattheater.

Eigen drank helpt ons dus niet vooruit en is om de hierboven vermelde redenen verboden. Aan de inkompoorten zal hierop op een klantvriendelijke manier toegekeken worden.

 • EHBO

Je vindt de uitgebreide EHBO-hulppost duidelijk aangeduid op het terrein Heldenplaats.

 • Verloren kinderen & Baby-voeding opwarmen

Verloren kinderen kunnen gemeld worden aan het Infopunt Theater aan Twater (op de Kaai) en/of afgehaald aan de Medewerkershoek. Lees hiervoor ook de lichtkranten.

Wie een flesje of een potje babyvoeding wil opwarmen of zijn buggy bewaakt wil parkeren, kan dit in de Medewerkershoek vragen.

 • Wildplassen is voor zeikerds

Wildplassen is niet tof en is voor zeikerds. Vraag je dus eens af of je het zelf zo leuk zou vinden dat iemand tegen je brievenbus of gevel plast. Er zijn voldoende sanitaire voorzieningen en je kunt aan een zeer democratische prijs in de toiletten terecht zodat je geen GAS-boete riskeert. Een verwittigd man is een proper man.

 • Goed nabuurschap

Speciale aandacht gaat naar een goed nabuurschap. We zien onze buren graag en vice versa. Gelieve straks bij het verlaten van onze festivals dan ook hetzelfde respect voor onze buren op te brengen als wij doen.

 • Duurzaam

We zijn een duurzaam festival en hopen dat je ons hierbij helpt. Vanaf dit jaar werken we ook met een wisselbekersysteem. Hoe dit in de praktijk juist in zijn werk zal gaan, lichten we later nog toe.

 • Food corner

Dankzij de medewerking van een aantal sterke festivalcateraars biedt Theater aan Twater dit jaar opnieuw een volwaardige food corner aan. Dat betekent dat je er vanaf 12u terecht kan voor lekker eten uit de hele wereld: Booms Gebak (frituur, smoutebollen enz), Sonam Dolma (Oosters), Foodloverland (Mexicaans-Italiaans),…

 • Terreurdreiging 

Zoals elk festival met veel bezoekers staan we onder toezicht van de lokale overheid en veiligheidsdiensten. Zij staan in contact met OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Op hun vraag kan het zijn dat we een rugzakcontrole moeten uitvoeren in het belang van eenieders veiligheid.

Indien dit het geval is, zullen we dit ter plekke duidelijk communiceren. We vragen dan ook jouw aandacht en volle medewerking hiervoor.

Best is om nog zo ‘licht’ mogelijk naar Theater aan Twater te komen.

 • Suggesties en/of vragen

We staan open voor al jouw suggesties en vragen. Dat kan voor het festival via kaaimannen@telenet.be. Op het terrein zelf kan je de medewerkers aanspreken. Je herkent hen aan hun crew t-shirt en ze zijn “happy to help you”.