Theater aan Twater ook gedwongen om 15de editie te verplaatsen

december 15, 2021

“Overheid biedt geen enkel perspectief aan ons soort organisaties”

Door een gebrek aan enig perspectief voor september is ook het internationaal straattheater- en circusfestival Theater aan Twater in Boom gedwongen een jaar over te slaan. Eerder had de organiserende vzw Kaaimannen de datum al van 20 en 21 juni naar 5 en 6 september verplaatst, maar de overheid slaagt er blijkbaar niet in om ook maar iets te zeggen over wat kan en mag in september.

Een 150-tal optredens, tientallen artiesten uit de hele wereld en vooral om en bij de 15.000 bezoekers over twee dagen: dat is de jongste jaren Theater aan Twater. Het festival dat in 2006 startte is daarmee het grootste onafhankelijke straattheaterfestival van het land geworden, enkel gerund door vrijwilligers. Tot begin juli was er hoop dat het festival, mits een aantal extra maatregelen en investeringen, toch kon doorgaan maar volgens het laatste MB moet plots de bruto oppervlakte gedeeld worden door 10 vierkante meter in plaats van 4 vierkante meter om het maximum aantal toeschouwers te bepalen. “Dat maakt het onmogelijk voor ons. Dat betekent dat we nog maximum 900 à 1000 toeschouwers per dag mogen hebben en dat is financiële kamikaze. Het is ook de vraag hoe ons festival dat het van de sfeer en de gulle lach moet hebben zou beleefd worden met mondmaskers. We hadden nochtans onze datum al opgeschoven van 20 en 21 juni naar 5 en 6 september en hadden al onze hoop gelegd op het jongste Ministerieel Besluit en het nieuwe eventprotocol maar de overheid spreekt vandaag 7 juli nog steeds niet over september”, zegt voorzitter Peter De Ridder. “Dat is ongehoord en daarmee laten ze ook het doek vallen over onze editie 2020. Voor sommigen worden er nochtans wel openingen gecreëerd want het MB spreekt dat permanente, vaste structuren een uitzondering kunnen vragen maar dan hebben we het wellicht over zaken als het Studio 100 pop-up theater of voetbalstadia enz., organisaties die meer kunnen lobbyen dan een kleine festival vzw.”

“Pas op: we hebben begrip voor elke veiligheidsmaatregel, maar de overheid laat heel veel organisaties vanaf september in de kou staan. Je moet dus welk gek zijn om het risico te nemen dat er na 31 augustus geen beperkingen meer zijn, wat her en der wordt aangekondigd. Tegelijk zien we dat er elk weekend op de Meir en in Brussel Nieuwstraat duizenden mensen op straat lopen zonder enige controle of extra maatregel: veel meer tegelijk dan ons op festival.” “We vrezen dat vele kleine organisaties en vzw’s die ons festivalland zo uniek maken, diep in de rats zitten nu. Voor ons soort festivals is er geen enkele steun, geen enkele subsidie, geen enkel fonds. We zetten nochtans elk jaar een bijzonder groot budget op het spel. Zelfs met de annulatie lopen de kosten al op tot meer dan 15.000 euro. Vliegtuigtickets waren al geboekt, er was al promotie gevoerd enz.”

Toekomst

“2020 moest een verjaardagseditie worden want we bestaan dit jaar 15 jaar. De programmatie was al zeg ik het zelf subliem met onder meer het Spaanse luchtspektakel Grupo Puja en Kapitein Winokio en een recordaantal internationale artiesten”, zegt programmator Patrick Poppe. “Dat valt allemaal in het water. Heel veel artiesten stonden nog stand-by. We hopen met hen een deal te sluiten voor volgend jaar, maar voor onze vzw en vele zoals ons is dit een organisatorische en financiële tegenvaller tot en met maar ik denk niet dat er iemand in Brussel van wakker ligt van een internationaal festival meer of minder. Onze ploeg, zo’n 40 man sterk, zit in zak en as, maar we moeten er door.”

Ticketing en sponsoring

Toeschouwers die al een ticket kochten, kunnen dit perfect volgend jaar gebruiken. De organisatie laat weten dat ze er zelfs ‘winst’ mee doen want het concept wordt in jaar 16 uitgebreid. Voor de sponsors die reeds betaalden, geldt hetzelfde voorstel, aan sponsors die nog niet betaalden, wordt gevraagd het contract over te zetten naar 2021.

“We gaan ons trouw publiek missen: dit gaat pijn doen. Maar we hopen dat ze ons niet laten vallen en garanderen dat we al onze verplichtingen jegens toeschouwers en sponsors nakomen”, klinkt het nog, “want we komen terug, misschien zelfs nog sterker. Dat deden we ook in 2016 toen we volledig uitregenden.”

Intussen kreeg Theater aan Twater van het gemeentebestuur van Boom, dat het festival gelukkig wel erg sterk blijft ondersteunen en onder meer de jaarlijkse subsidie niet terugvraagt, de kans om in juli de parkbar Bar Hasart te openen zodat de vzw toch wat centen kan recupereren.

“We hopen nu enkel nog dat onze andere succesvolle en kleinere evenementjes zoals het culinaire Resto à L’eau, Hoekstock en de Nacht van de Café’s wel nog kan doorgaan, anders wordt het helemaal een rampjaar. Tegelijk hopen we ons sociaal circusatelier Kummelé weer op te starten en werken we aan een tweede, eigen internationale straattheateract wat ons grootste project ooit wordt.”

Copyright © Theater aan Twater 2024
VIND ONS OP
webdesign & hosting BOLDER