Cirq’ooh, a festival in a festival

In 2024 lanceren we met Cirq’Ooh een nieuw ‘festival in een festival’, met name een platform voor het hedendaagse circus met veel talent van eigen bodem.

Uit de visietekst, zoals ingediend en goedgekeurd binnen het Vlaams Circusdecreet:

Theater aan Twater (TATW) wil aan het sinds 2006 bestaande festival nog een extra dimensie toevoegen en uitbreiden, door een festival in het festival te organiseren met moderner, experimenteel en contemporain circus. Het doel is om een nieuwe extra laagdrempelige outdoor contactruimte of presentatieplek te creëren binnen de schoot van TATW om extra speelkansen te bieden voor hedendaagse artistieke circuscreaties. Deze extra dimensie zal Cirq’Ooh noemen. Hierin wil het TATW ondersteuning bieden aan nieuwe creaties en de presentatie van deze nieuwe projecten faciliteren. Het festival wil het bestaande familiepubliek laten kennis maken met dit hedendaags of contemporain circus, alsook nieuw gespecialiseerd publiek aan te trekken naar het festival.

Cirq’Ooh omschrijft als missie:

Editie 2024

Vanaf dit jaar heeft Theater aan het Water een curator voor het onderdeel 'hedendaags circus'. De opdracht: stel een evenwichtig programma samen dat nieuw circus in de kijker zet. In 2024 vervult Ward Mortier van het circusgezelschap Be Flat deze taak.

Ward Mortier / Be Flat

“Mijn doel is om het festivalpubliek een brede kijk te geven op wat het circus van nu is. Om een genuanceerde aanvulling te bieden binnen het volledige programma. Met enerzijds jonge makers die hun eerste stappen zetten als professionele circusartiesten en anderzijds gevestigde internationale gezelschappen.”

“Als publiek wordt ik graag omver geblazen door een voorstelling. Dat gebeurt niet louter door spectaculaire kunsten of dramatische scènes maar vooral door de manier waarop de artiest verbinding zoekt met het publiek. Ik hou van voorstellingen die geven en nemen, waarbij er een magische wisselwerking bestaat tussen de scène en de tribune. Ik voel me graag betrokken en niet louter een passieve toeschouwer.”

“Ook de locatie heeft een directe invloed op het gebeuren. De Schorre is een fantastisch domein dat gekend is voor haar verborgen hoekjes en open vlaktes. Ik vind het fantastisch als een gezelschap erin slaagt om een andere kijk te bieden op de omgeving. Waarbij ook 'de abonnees' verrast kunnen worden door de manier waarop de ruimte benut wordt.”

“Wees klaar voor een stevige portie vernieuwend circus. Waarbij salto's gesprongen, palen beklommen en messen geworpen worden op een manier die je het minst verwacht. Ik heb enkele tips voor dit weekend:

US

Company Midnight manifesteert zich als de beste messenwerpers van de lage landen. Dit heb je nog nooit gezien. Ze werpen in alle richtingen met een snelheid en precisie die ongelooflijk is. Echt vakmanschap op een podium!

Englobada

Alonso is één van de beste jongleurs die ik ken. Hij komt uit Patagonië (Chili) en kwam naar België om hier te studeren. Hij brengt een komische solovoorstelling in een glazen doos. Absurdisme, slapstick en jonglerie van de hoogste plank.

Circus Cabaret

Een compositie van verschillende acts gebracht door pas afgestudeerde circusstudenten (van ESAC Brussel, CNAC Chalons-sur-soane, FLIC, Turijn). Hier ontdek je circusdisciplines die je nog ooit eerder zag: cloudswing, cyrwheel en ladderlopen bijvoorbeeld.

Kom je ook langs? Ik kijk er nu al naar uit om jou in het publiek te zien!

Maken verder deel uit van Cirq’Ooh:

Het Cirq’Ooh-plein staat aangeduid op het plan.

Cirq’Ooh kwam tot stand met de steun van de Vlaamse overheid
Copyright © Theater aan Twater 2024
VIND ONS OP
webdesign & hosting BOLDER